
Na pewno dokonaliśmy postępu? Rolnicy mają mniej wolnego niż łowcy-zbieracze.
21 maja 2019, 10:20Przyzwyczajeni jesteśmy myśleć, że historia ludzkości to historia postępu. Jednym z najważniejszych wydarzeń w historii ludzkości jest przejście z łowiecko-zbierackiego trybu życia, do uprawy roli. Tymczasem badania przeprowadzone na Filipinach wskazują, że łowcy-zbieracze, którzy przeszli na rolnictwo, pracują o 10 godzin w tygodniu dłużej

Ochrona świeżości chleba za pomocą olejków eterycznych
5 czerwca 2014, 10:55W miarę jak ludzie szukają zdrowszych zastępników dla syntetycznych produktów czyszczących, sprejów przeciw komarom czy leków, olejki eteryczne zyskują coraz większą popularność. Teraz naukowcy badają ich potencjał w roli konserwantów. W najnowszym numerze Journal of Agricultural and Food Chemistry opisano jadalne filmy z olejkami goździkowym i oregano, które konserwują chleb na dłużej niż komercyjne dodatki.

Starsze słonice lepiej odróżniają lwy od lwic
16 marca 2011, 11:10U słoni im starsza i bardziej doświadczona przewodniczka stada, tym skuteczniej odróżnia niskie i większe zagrożenie stwarzane przez jedyne liczące się przy tych rozmiarach i stylu obrony drapieżniki, czyli przez samice i samce lwów (Proceedings of the Royal Society B).

Białko od krzepnięcia odgrywa również ważną rolę w regulowaniu reakcji organizmu na chorobę
12 czerwca 2019, 12:16Fibrynogen, wytwarzane w wątrobie białko osocza, które bierze udział w końcowej fazie procesu krzepnięcia, niespodziewanie odgrywa również ważną rolę w reakcji organizmu na chorobę. Wyniki badań zespołu z Uniwersytetu Alberty ukazały się w piśmie Scientific Reports.

Laboratoryjna mutacja świńskiej grypy
3 lipca 2014, 11:14Pracujący w USA japoński naukowiec potwierdził informacje o zmodyfikowaniu wirusa świńskiej grypy w taki sposób, by mógł on pokonać system immunologiczny człowieka. Badania przeprowadzono w laboratorium University of Wisconsin-Madison, a po raz pierwszy napisał o nich przed dwoma dniami jeden z magazynów wydawanych w Londynie

Odkryto nieznaną dotychczas gałąź życia?
5 kwietnia 2011, 11:51Zespół naukowców, w skład którego wchodził Craig Venter być może odkrył nową domenę życia. W PLoS One uczeni poinformowali o znalezieniu w morzu sekwencji genów, z jakimi nigdy wcześniej się nie spotkano.

Im więcej CO2, tym mniej witaminy B w ryżu
11 lipca 2019, 06:06Uprawa ryżu przy takim stężeniu węgla w atmosferze, jaki możemy osiągnąć już w 2050 roku będzie oznaczała, że roślina ta straci od 17 do 30 procent zawartości witaminy B. Badania przeprowadzone przez Harvard T.H. Chan School of Public Health pokazują, jak zjawisko to narazi dziesiątki milionów ludzi na niedobory witamin, przede wszystkim tiaminy, ryboflawiny i kwasu foliowego.

Kwas liponowy reguluje zegar biologiczny
18 lipca 2014, 11:18Kwas liponowy, który w największych ilościach występuje w szpinaku, brokułach i podrobach, resetuje i synchronizuje rytmy okołodobowe.

Odchudzający się częściej wierzą mylącym nazwom
21 kwietnia 2011, 10:13Osoby odchudzające się są częściej wprowadzane w błąd przez opisy czy nazwy, które sugerują, że niezdrowe pokarmy/napoje są nieszkodliwe i można się nimi częstować bez obaw o wagę (Journal of Consumer Research).

Lustra dla teleskopów przyszłej generacji gotowe do testów w kosmosie
1 sierpnia 2019, 05:30Ostatnia runda testów wykazała, że supercienkie lekkie lustra pracujące w zakresie promieniowania rentgenowskiego są gotowe do testów w kosmosie. Lustra te mogą posłużyć do budowy teleskopów kolejnej generacji.